31-03-06

Blauwe spelling opgeleverd

Onderstaande ontdekten wie dank zij een e-mail van Piet, en via een link op http://www.kennislink.nl/web/show?id=149379.

Het persbericht over de blauwe spelling geven we hieronder volledig weer, maar u kunt het ook zelf downloaden op
http://www.kennislink.nl/upload/149473_391_1143738628224-Blauwe_Boekje_persbericht.doc

De blauwe spelling is een alternatieve spelling voor Internet-gebruikers.
Ze is niet vergelijkbaar met de groene of de witte spelling, o.a. omdat er veel minder mensen achter staan (gebaseerd op onderzoek bij internetfora, e-mails en vraaggesprekken met onder andere 104 middelbare scholieren), omdat het taalkundig niet even diepgaand onderzocht is, en omdat het al bij al tamelijk vergaand is.
Het is vooral een aardige studentengrap die de spot drijft met de enorme keuze die ontstond toen GB05 verscheen: twéé groene boekjes (95 en 05), een witte spelling, en sommigen die nog vasthouden aan het GB54...

Hieronder volgt het volledige persbericht over de blauwe spelling.

P E R S B E R I C H T

30 maart 2006

Blauwe spelling opgeleverd

Gebruiksgemak is uitgangspunt van nieuwe spelling voor het internet

Digitaal Nederland krijgt een eigen spelling, met regels die zijn afgestemd op het gemak van de internet- en sms-gebruiker. Onderzoekers van de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap (LOT) presenteerden deze week de eerste druk van hun blauwe boekje. Fanatieke Kennislink-bezoekers kunnen een gratis exemplaar bemachtigen.

Officiële spelling niet geschikt voor internet

"De blauwe spelling verwijst met een knipoog naar de bekende smurfentaal [=straattaal, redactie]" aldus prof. dr. Martin Everaert, directeur van de LOT. Van internetjournalisten, waaronder het team van Kennislink.nl, hoorde Everaert regelmatig de klacht dat de officiële spelling niet geschikt is voor digitale media. Daarom stelde hij met een tiental taalkundigen van de LOT een speciale internetspelling op.

De taalkundigen onderzochten welke spellingsregels in de online-praktijk gebruikt worden. Uit internetfora, e-mails en vraaggesprekken met 104 middelbare scholieren distilleerden Everaert en collega's het natuurlijke taalbeeld van internettende Nederlanders.

Kennislink hielp bij het LOT-onderzoek door via bevriende docenten leerlingen te werven. Als dank voor die bijdrage kreeg Kennislink's hoofdredacteur Carl Koppeschaar op 30 maart het eerste exemplaar van het blauwe boekje uitgereikt. "Het is geweldig om eindelijk een spelling te hebben die is afgesteld op internetschrijvers", vertelt Koppeschaar. Kennislink gaat in augustus, als ook de nieuwe groene en witte spelling van kracht worden, over op de blauwe spelling.

Een greep uit het blauwe boekje

- nooit tussen-n: kippeei, pannekoek, paardebloem, ideeeloos

- engelse woorden in voornamelijk engelse spelling: gedelete, geskate, gemailed

- geen apostrof: smsen, msnen

- nooit hoofdletters behalve aan begin van de zin: engelse taal, vwo, havo

- geen diacritische tekens, zoals trema's e.d.: vwoer, ideeen, kanoen

- samenstellingen altijd aan elkaar: 24uurseconomie, vutpremie

Reacties

Al voor de blauwe spelling in de winkels ligt is er rumoer over. Marc van Oostendorp, als taalkundige werkzaam bij Onze Taal, en dus voorstander van de witte spelling, reageert vol ongeloof op het initiatief: "Dit is te belachelijk voor woorden. Hiermee wordt de verwarring nog groter. De blauwe spelling wil helderheid bieden, maar mensen weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen. De chaos is nu compleet."

Martin Everaert is het niet eens met Van Oostendorp's kritiek. "Net zoals iedereen zijn eigen politieke voorkeur heeft, kiest straks iedereen de spelling die zijn voorkeur geniet", aldus de directeur van LOT.

Ook Carl Koppeschaar verdedigt het blauwe boekje: "Het internet verdient zijn eigen spelling. We zijn trots dat we op deze manier ook aan kunnen sluiten bij onze doelgroep, de middelbare scholieren. Jongeren blijken heel goed in staat om verschillende taalvarianten te gebruiken: op school moeten zij de officiële spelling volgen, maar als ze achter de computer zitten te MSN'en gebruiken ze een makkelijker systeem dat aansluit bij dit medium."

Kennislink geeft blauwe spelling weg

De blauwe spelling van de LOT ligt medio april in de boekhandel. Het boekje telt 992 bladzijden en kost € 34,95. Trouwe en fanatieke bezoekers van Kennislink kunnen voor die tijd al een exemplaar bemachtigen. Vanaf zaterdag 09.00 uur kunnen bezoekers zich op de speciale bestelpagina opgeven. De eerste 100 mensen die reageren krijgen na verder contact het blauwe boekje thuisbezorgd.

Over LOT en Kennislink

Kennislink maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk voor een breed publiek. Kennislink wordt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitgevoerd door Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie. In samenwerking met de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap ontsluit Kennislink sinds december 2005 taalkundig onderzoek in binnen- en buitenland.

MEER WETEN

Een beetje anarchie kan geen kwaad - Taalkundigen introduceren blauwe spelling

http://www.kennislink.nl/web/show?id=149379

11:45 Gepost door --- | Permalink | Commentaren (5) | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print | Pin it! | | |

Commentaren

Marc van Oostendorp De reactie van Marc van Oostendorp is om te gieren: ""Dit is te belachelijk voor woorden. " Hij heeft niet door dat het een grap is. Niemand kan het immers menen om een aparte spelling voor Internet te gebruiken, zoals Koppeschaar stelt: "Wij zijn een modern medium en willen graag met onze tijd meegaan. Het internet verdient zijn eigen spelling."

Gepost door: Peter Motte | 31-03-06

Marc=KL Tja...even doorzoeken leert je dan weer dat Mathilde Jansen (redacteur KL) en Marc van Oostendorp samen al eens een boekje hebben geschreven en dat Marc een goede buddy van Kennislink is...vorig jaar zaten NU.nl en Planet ook al bij ze in het complot...

Gepost door: Oorlof | 31-03-06

Marc van Oostendorp is NIET van de Taalunie, maar van Onze Taal Rechtzetting: ik heb me vergist: Marc van Oostendrop werkt niet voor de Taalunie, maar voor Onze Taal. Volgens sommigen doet hij gewoon mee met de grap, en dat lijkt me erg waarschijnlijk.

Gepost door: RECHTZETTING | 31-03-06

internetspelling ...in ieder geval de schrijfwijze van 1954 en daarvan de moderne k-
vormen ipv c. tevens kan de th op veel plaatsen weer door t ver-
vangen worden. dit benadert in ieder geval de spreektaal iets meer.

Gepost door: danielsundt | 02-04-06

Nul Iemand heeft 'nul' gestemd voor dit artikel. Ik zou willen weten waarom.

Gepost door: Peter | 06-04-06

De commentaren zijn gesloten.