02-02-07

Barstjes in het bastion

Wie kent Sara Brouckaert?

Zo goed als niemand, natuurlijk.

Maar toch is het een naam om te onthouden.

In "Over taal" behandelde ze de verschillen tussen het GB05 en het Witte Boekje 2006.

Enkele opvallende citaten:

- "Er zijn officieel geen regels veranderd, maar het komt toch wel verdacht dicht in de buurt."

- "Zelf heb ik geen grote problemen met onze traditionele Woordenlijst [= Woordenlijst van het GB05, red.]. Dat betekent niet dat ik het volledig oneens ben met de uitingen van het Platform [= de stelling van het Platform de Witte Spelling, red.]."

- "Ben ik dan tegen het Witte Boekje? Absoluut niet. Het Platform wijst, en terecht, op een behoorlijk aantal onduidelijkheden, fouten en discrepanties in het Groene Boekje."

En haar conclusie is:

"Voor beide boekjes valt heel wat te zeggen, dus eigenlijk is er maar één oplossing: een nieuwe spellinggids, nóg een woordenlijst erbij, een gloednieuw, groen-wit boekje, gestreept."

Is zo'n uitspraak nu echt baanbrekend?

Op het eerste gezicht niet. Brouckaert forumuleert alles erg terughoudend. Maar bij nader toezien is het artikel niet onbelangrijk.

Sara Brouckaert is immers niet alleen projectmedewerker van de afdeling taalkunde van de universiteit van Leuven, maar ook assistent-taaladviseur van de VRT.

Inderdaad: de VRT, de burcht van Ruud Hendrickx, de semi-overheidsinstelling waar here Hendrickx de ongenaakbare taaladviseur is, de man van "Wie de nieuwe spelling niet wil, denkt vooral aan zichzelf".

Zijn medewerkers zijn blijkbaar niet allemaal even erg overtuigd van het Grote Gelijk van Gifboekje 2005 als H. Hendrickx de indruk wil wekken.

Bovendien is Sara Brouckaert zo goed als een ambtenaar, en ze is betrokken bij het onderwijs. Het is haar dus eigenlijk verboden om tegen GB05 te zijn.

Dat ze toch een afwijkende mening durft publiceren, hoe gering ook en hoe voorzichtig ook geformuleerd, bewijst dat er veel meer onderhuidse onvrede is over GB05 dan officieel wordt toegegeven.

Maar wat heet in de spelling 'officieel'? Is dat niet louter de visie van twee heren, namelijk Ludo Permentier en Ruud Hendrickx, de eerste de taalpaus van de VUM en de tweede van de VRT, die erin slagen om hun invloed te gebruiken om afwijkende meningen binnen hun bedrijf en/of instelling de mond te snoeren? De erin slagen om hun positie te gebruiken om de indruk te wekken dat hun mening de enige is die binnen hun bedrijf en/of instelling wordt gevolgd?

En wat betekenen die schoorvoetende uitlatingen van Sara Brouckaert? Ze zijn niet minder dan een barstje in de dijk. En iedereen weet wat er gebeurt als er in een dijk een barstje komt.

Zie: "Taalwerk: Het gestreepte boekje", Sara Brouckaert, in "Onze Taal", september-oktober 2006, pp. 86-88

Zie: "Wie de nieuwe spelling niet wil, denkt vooral aan zichzelf", Ruud Hendrickx, op http://taalschrift.org/discussie/000949.html

14:42 Gepost door --- in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: taal, taalprobleem, taalkunde | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print | Pin it! | | |

Commentaren

Barstjes? Ik heb het artikel niet eens gelezen, maar het bewuste 'barstje' dateert kennelijk al van september/oktober 2006? Wow, geweldig. We zijn intussen februari, en ik heb niet het gevoel dat dat 'barstje' veel indruk heeft gemaakt.
Nog meer wishful thinking: de spellingpausen van VRT & De Standaard die "de mond snoeren". Geloven we dat werkelijk? Naar mijn idee, twee mogelijkheden: 1) oké groen, best doenbaar, of 2) stop die spelling in je ... . In beide gevallen komen RH en LP er niet aan te pas.

Gepost door: Herman Callens | 03-02-07

Je hebt gelijk Je hebt gelijk dat het barstje al ouder is, maar op het moment dat ik het hier op de site vermeldde, werd het pas gesignaleerd in een tijdschrift van oud-studenten Germaanse filologie van de Universiteit van Gent.
Met andere woorden: het scheurt nog altijd wat verder.
Je hebt ook gelijkt dat het nog niet betekent dat het hele GB05 algemeen aan de kant wordt gegooid, maar het is wel zo dat er meer mensen ontevreden over zijn, dan de verdedigers van GB05 willen toegeven. Ook in milieus waar men er voor 'moet' zijn, is er tegenstand. Maar om strategische redenen wordt die weerstand heel omfloerst vertolkt. Dat soort mensen schrijft erg diplomatische artikelen, waar een half woord meer betekent dan in gewoon taalgebruik.

Gepost door: Peter | 06-05-07

De commentaren zijn gesloten.