11-06-08

Geen spellingknoeien in 2015?

Zijn we eindelijk verlost van het probleem van om de haverklap spellingveranderingen?
Het lijkt of de Taalunie in 2015 haar belofte van 1995 EINDELIJK zal nakomen, nadat ze in 2005 haar boekje te buiten was gegaan door de regels aan te passen.
Die belofte in 1995 was dat om de tien jaar nieuwe woorden in de lijst zouden worden opgenomen, maar dat de regels NIET ZOUDEN WORDEN VERANDERD.
Volgens onderstaand bericht lijken ze zich daar eindelijk aan te willen houden.

Geen nieuwe spelling in 2015

Kamerlid Schinkelshoek is blij met het besluit van de Taalunie.

Er komt geen nieuwe, grote spellingsherziening van het Nederlands in 2015, zo heeft de Taalunie op aandrang van het CDA besloten. Tijdens een vergadering van de interparlementaire commissie van de Nederlandse Taalunie in Den Haag heeft de voorzitter van het comité van ministers, de Vlaamse minister Anceaux, het CDA verzekerd dat een ingrijpende spellingshervorming bij de volgende ronde achterwege zal blijven. "Bespaar ons een nieuw spellingsaanpassing", zei Schinkelshoek. "In Nederland zijn we nauwelijks bekomen van de vorige. We zitten niet te wachten op een nieuwe."

De Nederlandse Taalunie, een officiële samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen, werkt volgens een vast schema: eens in de tien jaar wordt bezien of de spellingsregels aan herziening toe zijn. Volgend jaar zou beslist moeten worden over de voorbereiding van de ronde voor 2015. Schinkelshoek ziet er niks in, maakte hij in Taalunie-verband duidelijk. "Laten we onze taal eventjes met rust laten", zei hij. "Niet alleen om iedereen te laten wennen aan de laatste veranderingen. Maar vooral ook om de historische keten - kunnen volgende generaties onze klassieken nog wel lezen? - niet te verbreken."

Minister Anceaux kwam aan Schinkelshoeks wensen tegemoet. Als er in 2015 iets gebeurt, zal het niet meer zijn dan het "toevoegen van nieuwe Nederlandse woorden en uitdrukkingen" aan de officiële woordenlijst, zei hij.

Bron: Taalpost.

16:45 Gepost door --- in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: taal, taalprobleem, spellling, taalkunde | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print | Pin it! | | |

Commentaren

Op de site van de Volkskrant Geen nieuwe spelling in 2015

ANP
gepubliceerd op 11 juni 2008 13:18, bijgewerkt op 13:18

DEN HAAG - De spelling van het Nederlands wordt in 2015 niet aangepast. Dat heeft de Nederlandse Taalunie woensdag laten weten. Na protesten bij de vorige herziening in 2005, zullen straks alleen nieuwe Nederlandse woorden en uitdrukkingen aan de officiële woordenlijst worden toegevoegd.

De Taalunie, een samenwerking tussen Nederland, Vlaanderen en Suriname, bekijkt elke tien jaar de spelling van het Nederlands. Het Comité van Ministers van het verband vindt dat met de aanpassing van 2005 de spelling ‘nagenoeg volledig beschreven is’.

Het CDA had aangedrongen op terughoudendheid bij veranderingen in de spelling. ‘In Nederland zijn we nauwelijks bekomen van de vorige. We zitten niet te wachten op een nieuwe’, zegt Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek van de partij.

bron
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article547722.ece/Geen_nieuwe_spelling_in_2015?source=rss

Gepost door: Peter | 11-06-08

Ook op de site van AD Ook op de site van AD

http://www.ad.nl/binnenland/2358912/Geen_nieuwe_spelling_in_2015.html

Geen nieuwe spelling in 2015
DEN HAAG - De spelling van het Nederlands wordt in 2015 niet aangepast. Dat heeft de Nederlandse Taalunie woensdag laten weten.

Na protesten bij de vorige herziening in 2005, zullen straks alleen nieuwe Nederlandse woorden en uitdrukkingen aan de officiële woordenlijst worden toegevoegd.

De Taalunie, een samenwerking tussen Nederland, Vlaanderen en Suriname, bekijkt elke tien jaar de spelling van het Nederlands. Het Comité van Ministers van het verband vindt dat met de aanpassing van 2005 de spelling ,,nagenoeg volledig beschreven is.’’

Het CDA had aangedrongen op terughoudendheid bij veranderingen in de spelling. ,,In Nederland zijn we nauwelijks bekomen van de vorige. We zitten niet te wachten op een nieuwe,’’ zegt Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek van de partij.

(ANP)

Gepost door: Peter | 11-06-08

Op de site van De Standaard siteadres
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF11062008_047&ref=nieuwsoverzicht

Geen nieuwe spelling in 2015

DEN HAAG - De spelling van het Nederlands wordt in 2015 niet aangepast. Dat heeft de Nederlandse Taalunie vanmorgen laten weten. Na protesten bij de vorige herziening in 2005, zullen straks alleen nieuwe Nederlandse woorden en uitdrukkingen aan de officiële woordenlijst worden toegevoegd.
De Taalunie, een samenwerking tussen Nederland, Vlaanderen en Suriname, bekijkt elke tien jaar de spelling van het Nederlands. Het Comité van Ministers van het verband vindt dat met de aanpassing van 2005 de spelling 'nagenoeg volledig beschreven is'.

Het Comité van Ministers wil het accent nu leggen op 'beheer, onderhoud en het volgen van de natuurlijke ontwikkeling van de taal'. Ook gaat de Taalunie problemen met spellingslessen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs in kaart brengen.

In 2005 kreeg 2,7 procent van alle woorden in het Groene Boekje, de officiële woordenlijst van het Nederlands, een nieuwe spelling. Zo werd paardebloem paardenbloem en kreeg jood voortaan een hoofdletter als het om de bevolkingsgroep gaat.

De Taalunie sprak toen van een vereenvoudiging omdat de spellingswijziging van 1995 rond de tussen-n consequenter werd doorgevoerd. Een aantal media besloot echter de nieuwe spelling te boycotten.

kld

Gepost door: Peter | 11-06-08

Eeuwig gebakkelei/gebakkenlei/gbkeaekeli Op het ogenblik hebben we defacto 2 spellingen: het groene en het witte boekje. Om een gsecrevehn tkset te knuenn lzeen is het einge wat ndiog is dat je bgiejrpt wat er satat. Vdreer is het mcsiiehsn hindag als we het enes zjin oevr de eretse dire ltretes om z te knunen ozokeepn in een wdroeonobek.
Voor de rest misschien niet beter om ter te gaan naar de spellingsregels van voor 1804? Of willen we een noorse situatie (6 officiële spellingen)
Ik vind het persoonlijk een grote charme hebben om aan een tekst te kunnen zien waar iemand vandaan komt, waar hij nog meer gewoond heeft, in wat voor milieu's hij/zij zich bewogen heeft, en wat voor soort opleiding hij/zij genoten heeft. kortom: waarom laten we het niet gewoon vrij en aan iedere persoon/onderwijsinstelling/krant etc.etc. zelf over hoe ze wat schrijven willen?

Gepost door: Eugene van Well | 18-11-08

Gebakkelei had vermeden kunnen worden Er zou geen gebakkelei zijn geweest, als de spellingcommissie niet per se na tien jaar de spelling had willen veranderen. Alhoewel de commissie de draagwijdte van de ingreep heeft willen minimaliseren, geven toch altijd meer mensen toe dat de veranderingen ingrijpender zijn dan aanvankelijk toegegeven.
Te snel aan de spelling willen morrelen, kan alleen maar weerstand oproepen. Die veranderingen brengen tenslotte toch niet veel zoden aan de dijk. De spelling is door die aanpassingen gewoon de speeltoon van enkele vakidioten geworden.

Gepost door: Peter | 22-11-08

De commentaren zijn gesloten.