13-05-18

Het laatste bericht ...

Steun onze sites: we verkopen strips, boeken, tijdschriften op De Tijdlijn.

11:06 Gepost door --- in Actualiteit, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: te koop, strips, boeken, tijdschriften | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print | Pin it! | | |

06-05-18

Skynetblogs wordt in de prullenmand gegooid.

Skynetblogs wordt in de prullenmand gegooid.
Wat zijn de oplossingen?
Is dit een symptoom van een groter probleem?

Peter Motte, 1264 woorden

Nadat we jaren gewerkt hebben aan het vullen van een degelijke blog, besloot Proximus er de stekker uit te trekken. Ze hadden ons eerder al naar Facebook proberen te drijven, maar deze keer is het definitief afgelopen.

Ze begeleiden bij het overzetten naar WordPress. Er zijn slechtere mogelijkheden.
Het grootste probleem met WordPress is, dat de lay-out volledig verloren gaat.
Dat heeft o.a. gevolgen voor de kolommenindeling. De kolommenindeling van de blogs gaf de mogelijkheid om primaire en secundaire informatie van elkaar te scheiden. We konden de navigatie voor de bezoekers vergemakkelijken door interne en externe links gescheiden van elkaar en van de hoofdinhoud op te nemen. Er konden verwante blogs apart worden vermeld, en niet minder belangrijk is dat wij er ook copyright-vermeldingen hadden geplaatst. In WordPress is dat dus verloren.
Waarom? Omdat de export-file die je kunt maken met de functieknop "Exporteer deze blog" op de pagina Onthaal van je blogs helemaal geen informatie bevat over de lay-out. Het txt-bestand van de export komt wel snel binnen, maar dat is omdat er een hoop gegevens niet zijn opgenomen.
blogs,skynetblogs,exporteren

Die export dient echter om de blog te kunnen importeren in andere blogsoftware, zoals WordPress. Er lijkt ook de mogelijkheid te zijn om je hele blog te exporteren. Je zou dan een e-mail ontvangen met een link die je nodig hebt om de hele inhoud van je blog te downloaden (alle pagina's en bestanden). Het exportformaat voor een opgeslagen archief is HTML, maar dat exportformaat kan niet worden geïmporteerd op andere blogplatformen.

Je vindt dat in het beheer van je blog op het tabblad "Controlepaneel". Daar staat rechts de pagina "Instellingen" waar de eerste ingang "HTML export" is. Daar is een knop, waarop je kunt klikken. In het voorbeeld is er al op geklikt, en de knop is veranderd in "Uw aanvraag wordt verwerkt".

blogs,skynetblogs,exporteren

Donderdag 3 of vrijdag 4 mei hebben we voor al onze blogs op die link geklikt, maar in elk geval hadden we op zondag 6 mei nog geen enkele e-mail ontvangen die ons verder hielp. We weten dus niet of die functie nog werkt. Waarom ze er dan op staat, is een raadsel.

Aangezien er niet veel tijd meer overblijft voor de blogs verdwijnen, en we ook niet onbeperkt tijd hebben, zochten we naar een andere oplossing.
Er bestaan programma's waarmee je websites van internet kunt downloaden. Er is veel keuze. Als je een site downloadt, moet je wel opletten dat geen externe sites worden gedownload waar links naar verwijzen, of voor je het weet, zuig je het hele internet op.

Wij installeerden "HTTrack Website Copier", een programma dat onder veel besturingssystemen draait. We probeer het met Windows XP, en dat werkte.
Je moet op een bepaald moment de url van de site invullen. Toen we "http://vertaalbureau- motte.skynetblogs.be/" invoerden, was dat ook het enige dat hij binnenhaalde: niets van externe sites.
En wat is het resultaat?
Je zult op je pc een map "C:My Web Sites" vinden. Daarin zit een index.html file. Als je erop klikt, opent de file in je browser. Je krijgt dan een inhoudsopgave van wat je hebt gedownload. Als je erop klikt, zul je tot je plezier je volledige blog in al zijn glorie terugvinden.
We hebben het met een uitgeschakelde internetverbinding getest, en het werkte uitstekend. De verbinding uitschakelen was belangrijk om zeker te zijn dat we zagen wat op onze computer was gedownload, en niet wat nog op Skynetblogs stond. Op sommige plaatsen waren er place-holders, maar als de internetverbinding wordt hersteld, worden die place-holders vervangen door de normale inhoud. Die place-holders ontstaan door links die naar externe sites verwijzen, zoals YouTube.

Hoelang het downloaden duurt, is afhankelijk van je besturingssysteem, je browser, de hardware van je computer, en je internetverbinding.
Een van onze blogs telde 1500 bestanden verdeeld over meer dan 300 mappen voor in totaal bijna 70 MB, en het duurde 17 minuten om te downloaden.
Een tweede site van ongeveer hetzelfde gewicht kostte maar 12 minuten.
Een andere had ongeveer een derde van het aantal bestanden, in 200 mappen, en in totaal bijna 30 MB, en dat duurde maar 4 minuten.
De langste download duurde 43 minuten. Dat was voor 273 MB in bijna 700 mappen met n totaal meer dan 4700 bestanden.
De duurtijden kunnen dus sterk uiteenlopen. Een van de invloeden zijn de externe links: als HTTrack die vindt, kost het tijd om die link te controleren. In het algemeen vermoed ik ook dat een grote blog meer tijd kost om te downloaden, en daardoor meer kans loopt terecht te komen in files op internet. In het algemeen valt het met de duur wel mee.

Dominique Leroy, de CEO van Proximus, heeft de klanten nog niet veel goeds gebracht.

Ten eerste is het voortdurende veranderen van de naam van een bedrijf verdacht. De PTT werd Belgacom werd Skynet werd Proximus. Hebben ze zo veel te verbergen dat ze voortdurend van naam veranderen om ons hun fouten te doen vergeten?

Ten tweede werd er al het een en ander afgeschaft bij het Belgische Scarlet, een deel van Proximus. Bellen met het voorkeuzenummer 1588 verdween. Dus moeten we nu allemaal aan het duurdere Proximus-tarief bellen.

E-mailen via Scarlett werd beperkt: het aantal e-mail-berichten dat je binnen een minuut of tien kunt versturen, werd drastisch beperkt. Zogezegd om spam te voorkomen. Maar welke spammer houdt het op een tiental berichten per kwartier?

Nu wordt Skynetblogs afgeschaft. Waardoor van veel mensen jaren werk zonder meer de prullenmand wordt ingegooid.

Wat is de volgende stap?
Er is een gerucht dat alle @skynet.be e-mail-adressen zouden veranderen in @proximus.be. En dat terwijl er al een tekort aan e-mail-adressen is, waardoor sommige mensen adressen hebben met een boel cijfers achter hun naam.
En als dat gebeurt, hoe gaan we dan al die contactpersonen verwittigen?
Overigens waren onze e-mailadressen de belangrijkste reden geworden om bij Proximus te blijven. Als die adressen moeten worden gewijzigd, is er niets dat ons tegenhoudt om naar de concurrentie over te stappen, alleen maar om hun alle problemen van de laatste jaren betaald te zetten.
In een artikel van 25 september 2014 op DataNews van de Knack wordt beweerd dat alleen maar de merknaam verandert in Proximus, en "Elke nieuwe klant krijgt voortaan ook een @proximus.be e-mail. De huidige @skynet.be zullen ook de keuze krijgen om @proximus.be te hanteren." Alsof we de keuze zouden krijgen om ons e-mail-adres te behouden. Maar aangezien de jongste gebeurtenissen tonen dat niets duurzaam is bij Proximus, durven we daar niet op rekenen.

Wil Dominique Leroy eigenlijk wel nog dat het bedrijf blijft bestaan? De redenen om te blijven verdwijnen langzamerhand. Soms lijkt het zelfs of Leroy het bedrijf gewoon opdoekt.

Overigens kadert dit in een veel groter probleem met de IT-sector. Als je IT gebruikt, leg je het beheer van je gegevens in andermans handen. Je geeft de controle op. En zij doen ermee wat ze willen. Het Facebook-schandaal is daar het meest in het oog springende voorbeeld van, maar er zijn heel veel andere ongemakken. Wie dolenthousiast kiest voor back-ups e.d. in de cloud, kan nog vreemde verrassingen krijgen. Als je IT gebruikt, moet je je altijd afvragen of het wel nodig is. Je kunt verjaardagen vergeten door ze op een site bij te houden in plaats van ze gewoon thuis in een boekje te noteren.

Ondertussen hebben wij meerdere uren nodig om met onze blogs te doen wat we al hadden gedaan. Denken ze bij Proximus dat hun klanten dringend bezigheidstherapie nodig hebben?

zondag 6 mei 2018

21:32 Gepost door --- in Actualiteit, Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blogs, skynetblogs, exporteren | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print | Pin it! | | |